Hoe gebruik je een infrarood sauna?

Voordat je begint met de infrarood sauna, is het belangrijk om te weten wat het doel is van het gebruik van de infrarood sauna. Infrarood sauna‘s kunnen namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Hieronder vindt u een opsomming van de meest voorkomende doeleinden:

  • Pijnverlichting voor spier en gewrichtspijn
  • Relaxen, ontspannen na een drukke dag (aanvangstemperatuur is hoger en eind temperatuur ook)
  • Ontgiften (detoxen) van het lichaam (aanvangstemperatuur is hoger en eindtemperatuur ook)
  • Spier herstel na het sporten (aanvangstemperatuur is hoger maar verblijfsperiode is korter omdat men al een workout achter de rug heeft)

1. Voorbereiding sessie

Voordat je gebruik maakt van de infrarood sauna is het aan te bevelen om een glas water te drinken. Daarnaast is het voor behoud van de infrarood sauna belangrijk om een handdoek op de vloer en bank van de infrarood sauna te leggen.

2. Opwarmen infrarood sauna

Als eerste is het belangrijk dat je de infrarood sauna even voorverwarmd alvorens er in plaats te nemen. Het verwarmen heeft twee doelen. Als eerste om de aanvangstemperatuur wat te verhogen zodat het aangenaam is om (zonder kleding) in de cabine plaats te nemen. Ten tweede hebben de infrarood stralers een aantal minuten nodig om op te starten (met uitzondering van de IR-A stralers). De voorverwarmtijd is afhankelijk van wat de gebruiker zelf een prettige start temperatuur vindt. Doorgaans wordt de infrarood sauna tussen de 5 en 10 minuten voorverwarmd.

3. Aanvangstemperatuur infrarood sauna

De aanvangstemperatuur van de infrarood sauna is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en doel van de sessie. Indien het doel van de sessie het verlichten van spier- en gewrichtspijnen is (bijvoorbeeld door reumatische klachten), dan kiest men vaak voor een lagere aanvangstemperatuur van rond de 30 graden. Mensen die willen ontgiften (detox) of ontspannen in de infrarood sauna zullen doorgaans kiezen voor een hogere aanvangstemperatuur van ongeveer 35 -45 graden. Voor spierherstel adviseren wij een aanvangstemperatuur van rond de 40 graden. Een infrarood sauna wordt dus op een andere manier voorverwarmd dan een traditionele Finse sauna, waarbij men de sauna lange tijd (ongeveer 45 minuten) van tevoren opwarmt tot de sauna bijna zijn maximale temperatuur bereikt heeft (rond de 75 graden). De reden voor dit verschil is makkelijk te verklaren. Er is namelijk een verschil in warmteoverdracht. Bij een traditionele sauna is de warmteoverdacht namelijk via de hete lucht. Als deze niet heet is zal er dus ook geen effect zijn. Bij een infrarood sessie is de temperatuur van de lucht minder belangrijk, omdat we hier namelijk te maken hebben met infrarood stralingswarmte, welke ook effectief is bij lage temperaturen. Als je de traditionele sauna dus als onprettig ervaart, kun je dus gewoon gebruikmaken van de infrarood sauna met een lagere temperatuur en toch genieten van de voordelen van de infrarood sauna.

4. Temperatuur verloop tijdens de infrarood sessie

Tijdens de sessie zal de temperatuur in de infrarood sauna langzaam gaan stijgen. Je moet dan denken aan ongeveer 1 graden per minuut. Wat mensen niet weten is, is dat het belangrijk is dat de ingestelde temperatuur hoger is dan de daadwerkelijke temperatuur in de sauna. Alleen dan geeft de infraroodstraler de meeste infrarood stralingswarmte af. Als de gemeten temperatuur in de sauna 60 graden is, dan moet de ingestelde temperatuur dus minimaal een aantal graden hoger zijn dan 60 graden!

5. Verblijfsduur in de infraroodcabine

Infrarood sauna's worden doorgaans per sessie iets langer gebruikt dan de traditionele sauna. Dit komt doordat de aanvangstemperatuur in een infrarood sauna langer is. Doorgaans gebruiken de meeste mensen de infrarood sauna tussen de 20 en 30 minuten. Let wel op! Ieder mens is anders en daarom is het belangrijk om goed te ’luisteren’ naar je lichaam. Ook is het belangrijk om het langzaam op te bouwen zodat het lichaam ook kan wennen aan de infrarood warmte. De infrarood sauna mag dagelijks gebruikt worden, echter is het niet aan te raden om dagelijks een detox in de infrarood sauna te doen. De hoge temperatuur (boven de 60 graden) in de infrarood sauna zou het lichaam bij dagelijks gebruik kunnen uitputten. Mensen met reumatische klachten kunnen zelfs twee keer per dag (ochtend en avond) gebruik maken van de infrarood sauna bij een lagere temperatuur. Geadviseerd wordt om de deur van de cabine dan gewoon open te zetten, zodat de temperatuur niet al te hoog wordt. Voordeel is dat de spieren en gewrichten dan toch de volledige infrarood stralingswarmte tot zich krijgen.

6. Na de sessie

Na het het gebruikt is het belangrijk de infrarood sauna uit te zetten en handdoeken uit de infrarood cabine te halen. De deur open zetten voor een goede verluchting is zeker een pré. Na de sessie hoeft u zich NIET koud af te spoelen zoals bij een normale sauna. Gewoon een lauw water en zonder zeep of parabenen vrije zeep.

Infrarood sauna installatie

Een infrarood sauna is een populaire keuze voor mensen die willen genieten van de voordelen van sauna's in het comfort van hun eigen huis. Bij het installeren van een infrarood sauna is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Ten eerste moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn om de sauna te plaatsen, met voldoende ventilatie om de warmte af te voeren. Het is ook belangrijk om de juiste elektrische aansluitingen te hebben om de infraroodstralers van stroom te voorzien. Het installatieproces omvat doorgaans het monteren van de sauna zelf, het aansluiten van de bedrading en het testen van de sauna om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Het is raadzaam om hierbij hulp in te schakelen of dit door SuperSauna te laten uitvoeren zodat een infrarood sauna altijd veilig en efficiënt wordt geïnstalleerd.

Naast de installatie is het ook essentieel om de infrarood sauna op de juiste manier te onderhouden voor optimale prestaties en duurzaamheid. Regelmatig onderhoud van de infrarood sauna is nodig om ervoor te zorgen dat de stralers goed werken en om eventuele ophoping van vuil en stof te voorkomen. Dit kan door het schoonmaken van de stralers en banken. Het is belangrijk om de instructies van SuperSauna® te volgen met betrekking tot het onderhoud van de infrarood sauna. Met regelmatig onderhoud kan een infrarood sauna installatie jarenlang plezier en ontspanning bieden.

Enkele tips

  • Drink voor en tijdens de sessie voldoende water (voorkeur) of vruchtensap.
  • Luister tijdens het gebruik van de infrarood cabine altijd goed naar je lichaam.
  • Als je de temperatuur te hoog vindt, zet dan gewoon de deur open. Hierdoor blijft de infrarood sauna op ‘full power’ terwijl de temperatuur in de cabine laag blijft.

Bronnen

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/str.45.suppl_1.tmp94
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure/classes-of-heart-failure
https://www.ucsfhealth.org/conditions/heart_failure/treatment.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5873965/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19602651
https://www.healthline.com/health/vasodilation#causes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4961993/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/diagnosis-treatment/drc-20373148

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's