Een sauna kopen voor thuis? Hier moet u rekening mee houden.

Heerlijk ontspannen met een eigen traditionele sauna, gewoon lekker bij u thuis. Wie wil dat nou niet? Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden voor het plaatsen van een sauna. Ten eerste moet u goed nadenken waar u de sauna in huis gaat plaatsen en welke afmeting de sauna moet hebben. Zo vinden veel mensen het prettig om te gaan liggen in de sauna, maar om te kunnen liggen heb je een sauna nodig van ongeveer 2 meter breed. Indien men met twee personen wil liggen, krijg je al gauw een diepte van 1,70 meter. Deze afmeting is niet in iedere ruimte te plaatsen. De stroomvoorziening is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Hoe groter de sauna, hoe meer vermogen u nodig heeft om de sauna te verwarmen. Dit betekent in sommige gevallen dat een normaal stopcontact van 230 volt niet meer toereikend zal zijn.



Sauna kachel op normaal stopcontact (230volt) of krachtstroom (400 volt)

Voor het berekenen van het vermogen van de saunakachel hebben we bij SuperSauna de volgende richtlijn: voor iedere m3 inhoud heeft u 1 kW vermogen nodig. Bij afmetingen van 2x2x2 meter is het benodigde vermogen van de kachel ongeveer 8 kW (2x2x2=8). Wanneer de wanden van de sauna uit veel glas bestaan, moet er ongeveer 20% bij opgeteld worden. Ook in koude ruimtes is het verstandig om te kiezen voor een ruimer vermogen van de saunakachel. Vanaf een vermogen van 8 kW is er in de meeste gevallen krachtstroom nodig (met uitzondering van een houtkachel). In figuur 1 is een overzicht te zien om het vermogen van de benodigde saunakachel te berekenen.

Figuur 1. Overzicht van het benodigde vermogen bij verschillende saunagroottes.

Bij SuperSauna zijn verschillende kachels verkrijgbaar:
• 3 kW saunakachel (230 volt) aan te sluiten op een normaal stopcontact.
• 3,6 kW saunakachel (230 volt) aan te sluiten op een normaal stopcontact
(letop! hierbij wordt bijna de volledige capaciteit van een 16 ampère groep gebruikt).
• 6 kW saunakachel (400 volt) aan te sluiten op krachtstroom/drijfkracht (ook verkrijgbaar als torenkachel)
• 8 kW saunakachel (400 volt) aan te sluiten op krachtstroom/drijfkracht (ook verkrijgbaar als torenkachel)
• 9 kW saunakachel (400 volt) aan te sluiten op krachtstroom/drijfkracht (ook verkrijgbaar als torenkachel)


Zoals eerder benoemd, is krachtstroom niet in alle woningen voorhanden. Tot een vermogen van 6 kW is het mogelijk om de saunakachel aan te sluiten door middel van 2-fasen stroom. Er worden dan twee verwarmingselementen van de kachel aangesloten op twee verschillende groepen. Mocht u gebruik willen maken van 2-fasen stroom, dan is het verstandig om een elektricien te vragen naar de mogelijkheden.



Luchtcirculatie voor de sauna

Een goede luchtcirculatie is van levensbelang voor het goed functioneren van de sauna. Het is dan ook een misverstand om te denken dat de gehele sauna potdicht moet zijn voor de beste isolatie. Een goede ventilatie kan op verschillende manieren worden bereikt. Zo kan bijvoorbeeld een dunne gleuf bij de deur of een ventilatierooster direct onder de kachel zorgen voor een goede luchttoevoer.

Vochtafvoer voor de traditionele sauna

In tegenstelling tot een infrarood cabine (droge warmte), wordt er bij een traditionele sauna vaak gebruik gemaakt van vocht. Daarom is het van belang dat de ruimte waar de sauna staat een goede beluchting heeft. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de hoeveelheid water die op de kachel gegooid wordt. Daarnaast zorgen biokachels voor een hogere vochtproductie in de ruimte. Wanneer er niet veel water op de kachel gegooid wordt en geen gebruik wordt gemaakt van een biokachel, dan volstaat het om gewoon een raam open te zetten in de ruimte waar de sauna staat. In andere gevallen kan er een luchtafvoer voorzien worden, zoals die ook vaak in badkamers voorzien wordt.

Ondergrond voor de sauna bij u thuis

Zoals eerder vermeld wordt er bij het gebruik van een saunakachel water gebruikt om de luchtvochtigheid te verhogen. Soms kan er door de kachel water op de grond terechtkomen. Daarom worden veel sauna’s zonder bodem geleverd, waardoor het van belang is om een ondergrond te gebruiken die vocht- en hittebestendig is. Tegels voldoen hier perfect aan, maar er zijn natuurlijk ook andere geschikte ondergronden.


Alternatieven voor een traditionele sauna

Infrarood sauna

Een infrarood sauna heeft voor- en nadelen ten opzicht van de traditionele sauna. Het grootste voordeel van de infrarood sauna is dat deze een betere dieptewerking heeft. Dit zorgt ervoor dat een infrarood sauna pijnverlichtend kan werken bij spier- en gewrichtspijnen. Ook zorgt het vaak voor pijnverlichting bij reumatische klachten. Infrarood sauna's gebruiken minder stroom dan traditionele sauna's. Hierdoor kan een infrarood sauna gewoon aangesloten worden op een normaal stopcontact van 230 volt. Een infrarood sauna heeft daarnaast een zeer korte opwarmtijd van 5 tot 10 minuten. Het nadeel van een infrarood sauna kan zijn dat u niet met water kunt werken, zoals bij de traditionele sauna. Daarnaast is de maximale temperatuur wat lager. Het verschil in maximale temperatuur is de laatste jaren wel flink kleiner geworden. Jaren geleden werden de meeste infrarood sauna's meestal niet warmer dan 50 of 60 graden. Tegenwoordig zijn er infrarood sauna's te koop met speciale detox functie. Dit betekent dat de sauna’s een temperatuur bereiken van 75 graden. Voor meer informatie over infrarood sauna’s kunt u contact opnemen met SuperSauna.

Combinatie sauna (Traditionele Sauna en Infrarood Sauna)

Waarom kiezen tussen infrarood sauna en de traditionele sauna? U kunt namelijk ook de voordelen van beide sauna's combineren met een combisauna van SuperSauna. Zo combineert u het gemakt en de therapeutische werking van de infrarood sauna met de ontspanning van de traditionele Finse sauna in één cabine. Ook kunt de opwarmtijd van de sauna flink inkorten door eerst een infrarood sessie te volgen en daarna de Finse sauna te gebruiken.

Buitensauna's

Stel u zich eens voor, heerlijk ontspannen in de uw eigen buitensauna terwijl het hard waait en regent. Het voordeel van een buiten sauna is dat u direct kunt afkoelen in de buitenlucht. Let wel op dat een sauna in de meeste gevallen meer capaciteit voor het verwarmen vraagt. Buitensauna’s kunnen via elektriciteit of door middel van een houtkachel verwarmd worden.

Houtkachel

Een sauna verwarmen met een houtkachel is een geweldige ervaring. Het geluid van knisperend hout en de geur van de kachel zorgen voor een unieke sauna beleving. Daarnaast is de houtkachel een ideale oplossing wanneer er niet voldoende elektriciteit beschikbaar is. Het stoken van een houtkachel vergt wel meer inspanning dan een elektrische kachel. Ook heeft u een kleine houtvoorraad nodig.

Een sauna kopen voor thuis? Hier moet u rekening mee houden.

Benodigde ruimte waar de sauna komt te staan in huis. De eerste vraag welke u dient te stellen bij een mogelijk aanschaf van een sauna : waar ga ik de sauna in huis plaatsen? Dit bepaald namelijk voor een groot deel ook de grote van de sauna. Indien u met twee personen goed wilt kunnen liggen is een maat van 200 cm breed bij ongeveer 170 cm diep nodig. Dit pas natuurlijk niet in iedere ruimte. Er zijn natuurlijk ook compactere sauna's voor thuis te koop en niet iedereen vind het van belang om te liggen in de saus. In Scandinavië zit men bijvoorbeeld vaker in de sauna dan dat men gaat liggen. Voor een sauna geldt ook altijd dat er een goede ventilatie nodig is, om eventueel vocht te kunnen afvoeren uit de ruimte. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de hoeveelheid water men op de kachel gooit. Daanaast zorgen biokachels voor meer vocht in de ruimte, welke moet worden afgevoerd. Indien men niet veel water op de kachel gooit en geen gebruik maakt van een Bio kachel volstaat het vaak om gewoon een raam open te zetten in de ruimte waar de sauna staat. Daanaast heeft de sauna kachel stroom nodig. Het vermogen van de sauna kachel bepaald de benodigde stroom verziening in de ruimte. Meestal is er de beschikking over een normaal stopcontact welke een wattage heeft van 220 / 230 volt. De kachels met meer vermogen kunnen hier echter niet op worden aangesloten, want hier is een stroom verziening van 380 volt / 400 volt (drijfkacht / kracht stroom ) voor nodig.

Als u de sauna buiten wilt plaatsen bestaat er naast de mogelijkheid om de sauna via een stroom kachel aan te sluiten er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een houtkachel. Hierdoor kunt u een grote sauna plaatsen zonder speciale voorzieningen voor de stroom te hoeven treffen.

Aansluiten thuis sauna op stroomnet

Het vermogen van de sauna kachel is het eerste wat van belang is bij het aansluiten van de sauna kachel op het stroomnet. Een richtlijn voor het vermogen van de kachel is dat u voor iedere m3 inhoud 1 kw aan vermogen nodig hebt. Indien de sauna in een koude ruimte staat of over veel glas beschikte moet u daar nog eens extra vermogen bij optellen. Zo heeft een goed geïsoleerde sauna van 200 cm bij 170 cm op een slaapkamer minder vermogen nodig, dan een sauna van dezelfde afmetingen welke geplaatst wordt in een tuinhuis en met aan de voorkant geheel glas.


Welke kachel heeft u nodig voor uw sauna in huis?

230 volt met stop van 16 amp, dan is maximale capaciteit 230 v maal 16 amp = 3660 watt (3.66 kw) 230 volt met stop van 20 amp, dan is maximale capaciteit 230 v maal 20 amp = 4600 watt (4.6 kw) Twee fasen met gezamenlijke null Mocht u een hogere capaciteit sauna kachel nodig hebben dan is het in sommige gevallen mogelijk om een 6 kw kachel aan te sluiten op 2 fasen stroom. U sluit dan twee elementen aan op 230 volt met zekering van 20 amp 230 volt en 1 element op 230 volt 16 amp. Vraag aan een electriën bij u in de omgeving na of dat mogelijk is. Krachtstroom / drijfkracht aansluiting van 380 volt /400 volt.