Mag een hartpatiënt gebruik maken van een infrarood sauna? 

Klinische gegevens onthullen verbazingwekkende voordelen voor patiënten met chronische hartfalen.

Chronische hartfalen zijn de oorzaak van vele ziekenhuisopnames. Uit onderzoek blijkt dat men met een aantal aanpassingen van hun levensstijl, waaronder regelmatig gebruik maken van therapeutische-infraroodsessies, dit aantal aanzienlijk verminderd zou kunnen worden. Voor mensen met die te maken hebben met dergelijke aandoeningen, is infrarood saunatherapie de uitkomst om op een ontspannende manier bij te dragen aan de kwaliteit van uw eigen leven.

Men gaat er vaak vanuit dat hoge temperaturen van warmtetherapieën zoals van bubbelbaden en sauna’s juist niet goed is voor het lichaam wanneer u klachten aan het hart heeft. Maar uitgebreid onderzoek naar lange- midden- en korte golfstraling suggereert precies het tegenovergestelde.

Als u van plan bent om met infrarood saunatherapie te gaan starten, is het altijd verstandig om vooraf een arts te raadplegen of iemand in uw omgeving die ook leid aan een hartklachten. Het leren kennen van de positieve effecten van infraroodstraling op de gezondheid van het hart geeft een zeer positieve kijk op de toekomst voor mensen met chronische hartfalen.

Het creëren van positieve veranderingen in de bloedsomloop, en het verlagen van de bloeddruk om zo in het autonome zenuwstelsel de homeostase te vinden. Homeostase is het proces waarbij het lichaam chemische en fysische processen in evenwicht houd. Daarnaast heeft gebruik van de infrarood sauna ook een positief effect op het stressgehalte. Dit zijn slechts enkele van de vele gezondheidsvoordelen die mensen ervaren wanneer ze regelmatig gebruik maken van infrarood saunatherapie.

Wat betekent chronisch hartfalen?

Chronisch hartfalen betekent niet dat het hart niet meer werkt, maar dat het minder efficiënt functioneert. Na verloop van tijd kan deze chronische aandoening dodelijk worden. Er zijn verschillende soorten van hartfalen, en er zijn ook verschillende oorzaken voor hartfalen. De diagnoses worden gebaseerd op de symptomen van de persoon in kwestie.

Bij chronische hartfalen verslechterd het pompende mechanisme van het hart, naarmate het vocht zich rond het hart begint op te bouwen. Waardoor er een inefficiënte bloedverdeling door het lichaam ontstaat.

Het kan in vele gevallen jaren duren voordat men pas echt klachten kan krijgen van chronische hartfalen. Het kan simpelweg beginnen met hypertensie, verhoging van de bloeddruk die in de loop der jaren snel of langzaam toeneemt als er geen gezondheidsmaatregelen getroffen worden.

Het hart als orgaan is verdeeld in vier primaire secties: het bovenste gedeelte van het hart heeft twee kamers (boezem), en het onderste gedeelte van het hart heeft twee kamers (ventrikel). De ventrikels zijn verantwoordelijk voor het pompen van het bloed naar de weefsels, organen en ledematen. Terwijl de boezems dienen als ontvangers van het bloed dat van het lichaam terug het hart in stroomt. Elk uur pompt het hart 280 liter bloed door de bloedsomloop en daarom hangt ons leven af van de efficiënte werking van de boezems en ventrikels.

Chronische hartfalen ontwikkelen zich wanneer de ventrikels in de onderste helft van het hart niet genoeg bloed naar de rest van het lichaam kunnen pompen. Dit zorgt ervoor dat bloed en andere vloeistoffen terug in het hart komen. Dit kan er voor zorgen dat wanneer de ventrikels niet efficiënt meer pompen, het hart wordt geblokkeerd. Dit kan men vergelijken met een meer dat blijft vollopen, en de dam bij het meer niet wordt opgetild. Zo ontstaan er overstromingen. De behandeling van chronische hartfalen is er dus voor om te zorgen dat er dus geen blokkering in het hart kan ontstaan. Onderzoek wijst uit dat veranderingen in de levensstijl zoals infrarood saunatherapieën kunnen helpen tegen de progressieve werking van chronische hartfalen, door de natuurlijke circulatie in het lichaam te verbeteren, het centrale zenuwstelsel te ontspannen en de vaatverwijding te verhogen. Het kan beangstigend zijn om de diagnose chronische hartfalen te krijgen, maar gelukkig zijn er toegankelijke veranderingen in de levensstijl die een grote impact kunnen hebben op patiënten met deze aandoening.

Voordelen infrarood sauna voor mensen met hartfalen

Er zijn verschillende soorten behandelingsmethoden, deze variëren afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de hartfalen. De behandelingsmethode verschillen van veranderingen in je levensstijl tot medicijnen tot operaties.

Het doel van elke methode is:

  • de symptomen verlichten
  • verbetering van de levenskwaliteit.
  • verlengen levensduur
  • verlagen ziekenhuisopnames

Als u of iemand van uw naasten aan chronische hartproblemen lijdt, moet u met uw arts een behandelplan opstellen op basis specifieke factoren die per persoon verschillend zijn.

Met verandering in levensstijl bedoelen we het maken van dagelijkse aanpassingen om de gezondheid van het hart te verbeteren, zoals:

  • Je gewicht stabiliseren
  • Verbetering circulatie van het bloed
  • Verhogen van zuurstof in de bloedstroom
  • Stressvermindering
  • Ontgiften van het lichaam

Waarom heeft een infrarood sauna zo’n goed effect op mensen met chronische hartproblemen?

Om hier antwoord op te krijgen moet je kijken naar de golflengtes van de infrarood. Je hebt korte-, midden- en langegolf frequenties. Deze hebben effect op de cellulaire gezondheid van het lichaam. De infraroodfrequentie ligt net buiten de zichtbare kleur rood op het spectrum van lichtgolven en microgolven.

Hoewel infrarood onzichtbaar is voor het oog, kunt u wel degelijk de warmte hiervan ervaren. De genezende voordelen van gebruik van infrarood hebben vooral te maken met de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiecentrales in onze cellen. Doordat de infraroodstraling tot diep in het lichaam reikt gaan de mitochondriën extra hard werken, hierdoor gaan ze extra salpeterzuur produceren wat weer in de bloedbaan terecht komt. Zodra dit in de bloedbaan zit wordt het omgezet naar zuurstof.

Het resultaat van verhoogde mitochondriale activiteit is dus dat er uiteindelijk hogere zuurstofniveaus in het bloed worden bereikt, en dit ook weer een positief resultaat geeft op de gehele circulatie door het hele lichaam.

Dus waarom heeft infrarood-therapie zo’n diepgaand effect op mensen met chronische hartfalen?

Regelmatig gebruik van een infrarood sauna met een breed spectrum kan mensen helpen om het ideale gewicht te bereiken en te behouden, het lichaam te ontgiften, de hartstlagvariabiliteit te verbeteren en stress te verminderen.

Voor sommige patiënten met hartfalen kunnen traditionele sauna’s of stoombaden vanwege de hoge temperaturen juist afgeraden worden. Met infrarood-therapie worden vergelijkbare lichamelijke voordelen bereikt zoals bijvoorbeeld een rondje joggen, of het ontgiften in een traditionele sauna.

Breedspectrum infrarood saunatherapie ondersteunt dus de gezondheid en levensduur van mensen die kampen met hartproblemen, zonder de belemmering van lichaamsbeweging of hitte-therapie op hoge temperaturen. Infrarood saunatherapie is zowel een zeer effectief als een veilig middel om de gezondheid van het hart te verbeteren.

Concluderend

Mensen die last hebben van chronische hartfalen weten dat dit een progressie aandoening is. Zei weten ook dat de kans op plotseling overlijden hoger is dan normaal. Daarom moet u ook met gepaste zorg omgaan met nieuwe behandelingsmaatregelen. Hoewel recente uit recente onderzoeken blijkt dat infrarood saunatherapie gunstig kan zijn voor mensen met hartproblemen, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een medisch professional.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's

Bronnen

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/str.45.suppl_1.tmp94
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure/classes-of-heart-failure
https://www.ucsfhealth.org/conditions/heart_failure/treatment.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5873965/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19602651
https://www.healthline.com/health/vasodilation#causes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4961993/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/diagnosis-treatment/drc-20373148